A Soproni Ági-gyilkosság
2020. május 03. írta: Dana97

A Soproni Ági-gyilkosság

Már két évtizede annak, hogy megölték a színésznőt

Soproni Ági nem igazán a színészi munkássága révén lett ismert - neve sokkal inkább a magyar kriminalisztika egyik legszörnyűbb és legtragikusabb gyilkosságával forr össze. A gyilkosság áldozatává vált színésznő esete az ezredfordulón hatalmas médiavisszhangot váltott ki és időről-ide mindig emlékeztet valamelyik médium a történtekre. Így lesz ez ma is. Megrázó cikk következik.

 

Soproni Ági 1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az akkor 26 éves színésznő a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Még a pályája elején volt, amikor azt fel kellett adnia: megismerkedett ugyanis a Finnországban diplomataként dolgozó Petróczi Sándorral, akivel rövid ismertség után egybekeltek és Helsinkiben telepedtek le. Szerelmük gyümölcseként 1979 telén született meg fiúk, András.

20200502_071323.jpg

A nyolcvanas évek elején azonban házasságuk zátonyra futott, így hazaköltözött, hogy szerelmének, a színészetnek éljen.        A több éves kihagyást követően azonban nem kapkodtak érte, végül a Nemzeti Színház mégis szerződtette. A férjével közösen vásárolt budai házon sem tudtak megegyezni, így vagyonmegosztási pert indítottak, amely tizenöt éven keresztül húzódott. Végül a ház közös tulajdon maradt a férjével. 

1989-ben a Nemzeti Színház akkori vezetése több pályatársával együtt elbocsátotta Ágit, aki így állandó munka nélkül maradt. Alkalmi megbízatásokból élt, szinkronba sem hívták gyakran, így a megélhetése bizonytalanná vált. Fia, András eközben édesapjával jó körülmények között élt Finnországban hazatérve, 1994-ben azonban visszakerült az édesanyjához, ahol a megszokott jóból állandó anyagi problémák kereszttüzében találta magát. András a Budenz József Általános Iskola után a Városmajori Gimnáziumban folytatta a tanulmányait, ahol 1998-ban kitűnő eredményekkel végzett. 

20200502_071113.jpg

Édesanyjával való felhőtlen kapcsolata a gimnázium utolsó évében, 1997 tájékán kezdett megromlani, majd szépen lassan megszűnt felhőtlennek lenni. Az állandó viták egyik tárgya volt például, hogy András az érettségi után ugyanis a fiú nem akart sem dolgozni, sem egyetemen tanulni. Hollywoodba készült, színésznek. Mindeközben az anyját fokozatosan meggyűlölte, egy sikertelen, semmilyen, elhízott színésznőnek tartotta. A folyamatos veszekedések tárgya volt például az is, hogy az Soproni Ági továbbra sem akarta eladni a házat, miközben munkája nem lévén anyagi gondokkal küzdött. 

 

1999 őszére a viták állandósultak: volt, hogy beszélő viszonyban voltak, volt, hogy nem. Az akkor 20 éves fiatalember továbbra sem dolgozott, ellenben időközben feketekereskedelemben mozgolódott: hajléktalanok nevére vett fel telefonokat, amiket később eladott. Hosszútávon azonban továbbra is a családi házuk eladásával látott kiutat a pénztelenségből, de mivel az édesanyja nem ment ebbe bele, így ekkortájt elhatározta, hogy megöleti, és majd ő, mint jogutód eladja. A baráti társaságában is terjeszteni kezdte, hogy aki képes lett volna megölni az édesanyját, annak adott volna nyolcmillió forintot, ők azonban ekkor még nem vették komolyan. 2000 elején az akkor a Budagyöngye Pizza Hutjának futárként dolgozó Lázár Zsoltban végül azonban megtalálta azt a személyt, aki hajlandó a felkínált nyolcmillió forintért elvégezni a piszkos munkát. Anyja gyilkosát Petróczi András a családi házuk eladásából szerette volna kifizetni, ami akkori értékén körülbelül 100 millió forintot érhetett.

20200502_071252.jpgTöbb hetes tervezést követően, 2000. március 9.-én este aztán a két huszonéves fiatal a budai ház legfelső szintjén, András szobájában iszogattak, miközben az Anya a nappaliban, tévénézés elaludt. András napokkal korábban megnézve édesanyja naptárát rájött, hogy Soproni Áginak semmilyen tervezett programja nem volt az elkövetkezendő hetekre, így tudta, hogy aznap este volt a legjobb időpont édesanyja megölésére. Unszolására aztán barátja alsónadrágra vetkőzve, kesztyűt húzva a kezére elindult a színésznő hálószobája felé, kezében egy betonkemény kábellel. Első nekifutásra még nem volt lelkiereje bántani az alvó asszonyt, újbóli felbujtásra azonban ismét lement, fejbe vágta a kábellel, majd megfojtotta barátja édesanyját. Halott anyját Petróczi is lement megnézni és a hírhedt "Na mi van Sopikám?" cinikus megjegyzésével nyugtázta anyja halálának a tényét. Még aznap este kocsiba ültek, a meggyilkolt színésznő bankkártyájáról pénzt vettek le, filmet kölcsönöztek, videoztak. Az igazi horror másnap következett, ugyanis el kellett tüntetniük a holttestet.

Másnap reggel aztán Petróczi András édesanyja autójával a Balaton felé vette az irányt, amíg barátja otthonuk fürdőszobájában feldarabolta a holttestet. Miközben autózott a Balaton körül, az otthon maradt mobiltelefonjára sms-ket küldözgetett anyja nevében, amire bűntársa reagált az ő készülékéről. Ezzel azt a látszatot szerették volna kelteni, hogy a meggyilkolt nő ekkor még élt. Aznap este hazaérkezve szemtanúja volt édesanyja törzse feldarabolásának, András ekkor tepsit vitt, a gyilkos pedig kivágott két szeletet Soproni Ági combjából, hogy azokat megsüssék. A tetemet végül a színésznő két kutyájának adták, akik azt kihányták. 

received_2502844363271431.jpeg

Soproni Ági házából mára romok maradtak; a sors iróniája, hogy csak a fürdőkád maradt a helyén, a hely, ahol a színésznőt feldarabolták

 

A horrorisztikus március 10.-ei napon késő este a színésznő feldarabolt testrészeit aztán szemeteszsákokba csomagolták, majd a solymári kiserdőben elásták azokat. Néhány nap elteltével aztán András bejelentette édesanyja eltűnését, a házat pedig értékesíteni szerette volna, de csak kiadni tudta. Hogy a gyilkosság gyanúja fel se merüljön senkiben, elterelésként még tévéinterjúkban is az emberek segítségét kérte édesanyja megtalálásához.

20200502_071238.jpg

Az általa kreált sztori az volt, hogy édesanyja 2000. március 10.-én reggel, feketébe öltözve elment otthonról egy hosszú hétvégére vidékre, műsorszervezés céljából, ahonnan aztán nem jött haza, ő pedig nem tudja elérni. Még a közeli rokonait is körbetelefonálta, hogy esetleg nincs-e ott, merthogy elment otthonról és nem ért még haza.

Hét hónapon az egész országot barátjával megtévesztve végigjátszották - szerencsétlenségére azonban pont egy barátnője, Dajka Beáta buktatta le. Ő az a lány le, akit korábban szintén fel akart bérelni a gyilkosságra. A fiatal nő megijedt a színésznő eltűnése után és értesítette a rendőrséget, akik a több hónapos nyomozás során rábukkantak Petróczi baráti körére, ahonnan értesültek arról, hogy a színésznő fia már hónapokkal az eltűnése előtt pénzt ajánlgatott a mama megöléséért.

Noha csak elképzeléseik lehettek arról, hogy a színésznőt a fia ölethette meg a barátjával, a nyomozók csalfa húzással kicsikarták a beismerő vallomást mindkét fiatalemberből; a perdöntő bizonyítékot, a színésznő levágott fejét megtalálták, az ügy óriási felháborodást váltott ki az emberekből, a tettesek pedig örök börtönre ítéltettek.

 

Mi lett azóta az ügy érintettjeivel?

 

  • Soproni Ági fia, Petróczi András minden sajtómegkeresést visszautasítva a szegedi Csillag börtönben tölti életfogytiglani büntetését. A büntetése megkezdése idején huszonéves fiatalembert az édesanyja ellen elkövetett gátlástalan tette miatt a rabtársai többször is súlyosan bántalmazták, így hamar külön elhelyezéssel védték meg a raboktól. Az elmúlt több, mint húsz év alatt azonban beilleszkedett és egy egyetemet is elvégzett. A hírek szerint angol nyelvre oktatja rabtársait és ruhákat varr. A most 42 éves férfi mivel a minimum büntetése több, mint felét már letöltötte, így tizennyolc év múlva akár feltételesen kiszabadulhat a rácsok mögül. 
  • Még legalább tizenhárom fegyházban letöltendő szabadságvesztés várja Lázár Zsoltot is, aki az elmúlt évtizedek során többször is próbálkozott a szabadlábra kerüléssel: 2007-ben perújítási indítványt nyújtottak be ügyvédjével, amit értelemszerűen elutasítottak, 2017-ben pedig kegyelmi kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz, ám hiába. Lázár a rácsok mögött teológiát végzett. 
  • A színésznő szülei már szintén elhunytak, édesanyja, Faludy Valéria 2014-ben távozott az élők sorából, majd lánya mellé lett örök nyugalomra helyezve. A nagymama a ház ráeső részét halála előtt eladta lánya volt férjének, unokájának pedig a lánya megölése ellenére megbocsájtott, hosszú éveken át levélben tartották a kapcsolatot.
  •  Az Üdülő úti ház pedig - ami Petróczit Hollywood helyett az örök börtönbe juttatta - a teljes enyészeté lett: a bejárat előtt méteres dudva, a környékbeliek által odahordott lomtalanított szemetekkel. Az egykor szép otthon mára már csak egy lebontandó rom a Budai-hegyekben. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogaddict.blog.hu/api/trackback/id/tr2815654066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása